lördag 30 augusti 2014

Kostym

Isabel Kylander ES13

1.
Kort sammanfattning: I novellen vår vi direkt hoppa in i en handling där vi möter en person som nyss har ankommit till Singapore. På flygplatsen möter huvudkaraktären en man som erbjuder personen en lift in till staden. När de kommer fram har mannen presenterat sig som Bob och han vill träffa personen igen. Snabbt flyger tiden förbi och de är på Bobs hotell. Efter att ha spenderat natten med Bob vaknar de upp och han säger att ska på ett möte. Då klär personen sig i Bobs kläder och tar några av hans ägodelar och går därifrån.

Novellens språk är väldigt vardagligt, vilket beror på att den är skriven i första persons perspektiv eftersom man får vara med i tankarna hos huvudpersonen. Lika väl i konversationerna så är språket väldigt avslappnat och de formulerar sig som vi idag gör i talspråk. Den miljöskildring som återkom många gånger var hur personenen ständigt uppmärksammade när platser var luftkonditionerade, som flygplatsen, bilen och hotellet.
Personskildringarna var också väldigt vaga, man fick egentligen inte veta så mycket om karaktärerna mer än vad som står rent konkret.

2.
Huvudtanken med denna novell var att lyfta fram genus perspektiv och hur vi läsare reagerar på olika könsroller. T.ex. när huvudpersonen presenterade sig för Bob så stod det bara ”Jag sa mitt namn” och när personen duschar på hotellet tar hen både ”herr” och ”dam” schampo och deodorant. Jag tror att författaren, Ninni Holmqvist ville förmedla var att man bara skulle se på personen som en individ utan förbestämda könsroller. Trots det tror jag att många ändå fick en bild av personen som en man eller kvinna, och det är på något sätt en reflektion om hur vi i samhället tänker kring frågor som detta. Vi vill genast försöka hitta fack att sätta människor i då många kan bli förvirrade hur de kanske ska tilltala personer utan ett bestämt kön.

Som tidigare nämnt så var personskildringarna väldigt opersonliga, vilket kanske låter lite lustigt. Men jag såg det som ett stort tema i novellen att karaktärerna inte skulle vara så formade, utan att man själv skulle fatta egna uppfattningar om dem. Några av budskapen som gick att tolka fram ur novellen var att man ska vara försiktig med främlingar, de kanske verkar trevliga och intressanta men man kan aldrig riktigt vara säker på hur de är som person. Det andra var självklart att man inte ska lägga så mycket vikt på vilket kön eller sexualitet personer har, utan att man ska se dem som unika individer.


3.
Trots att denna novell är skriven för snart tjugo år sedan, är den väldigt relevant i dagens diskussioner. Under det senaste två åren har frågan om hen blivit väldigt aktuell, det har även dragit mycket uppmärksamhet till att prata mer om olika läggningar och sexualiteter. Och det är just det som är viktigt, att prata om frågor som just denna för det är så man upplyser och gör det till något som förhoppningsvis alla kan acceptera varandra och hur de väljer att identifiera sig.

Jag tror säkerligen att denna text skulle kunnat skrivas för 50 år sedan, men hur den hade blivit dömd av samhället är en helt annan fråga. t inte att et i>z Bara för att det inte var vanligt på den tiden så betyder det inte att det inte fanns någon som tänkte så här. Men jag tror även att ingen skulle riktigt våga publicera en text som denna i risk för sitt eget liv då t.ex homosexualitet ansågs vara en sjukdom som man kunde bota med lite heligt vatten och en bibel i handen (kanske inte riktigt, men vad jag menar är att det var delvis på grund av kristendomen som det ansågs vara fel).
 

onsdag 27 augusti 2014

Årskurs 2

Från och med nu så kommer alla inlägg framöver vara från årskurs två!